Jak bezpiecznie odgrzewać żywność?

Czas to pieniądz.

Trudno nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Wzrastające tempo życia, praca, obowiązki domowe oraz wiele innych czynników sprawia, iż czas stał się towarem deficytowym. Próbujemy zaoszczędzić go jak najwięcej na różne sposoby.

Jednym z nich, jest ograniczenie czasu spędzanego w kuchni. Nie wiele osób ma ten komfort i może pozwolić sobie na długie godziny spędzane na codziennym gotowaniu świeżych, różnorodnych potraw. Niejednokrotnie korzystamy zatem z szybkich rozwiązań – w tym z przygotowywania posiłków na tzw. „dwa dni”. Oprócz korzyści czasowych, pozwala to uniknąć niepotrzebnego marnowania żywności. Coraz bardziej popularne stają się również cateringi, dzięki którym całkowicie minimalizujemy czas spędzany w kuchni lub dania gotowe. Mało kto jednak lubi spożywać zimny obiad. Jak zatem bezpiecznie odgrzewać jedzenie, aby zachować walory smakowe potrawy? To ważne zagadnienie, ponieważ niewłaściwa obróbka cieplna, może nie tylko zniszczyć smak potrawy, ale także być szkodliwa dla naszego zdrowia.

Zacznijmy jednak od początku – czyli krótko o tym, jak przechowywać jedzenie.

Zasadniczo, mamy dostępne dwie opcje: lodówka i zamrażarka. Jeśli planujemy spożyć nasze danie następnego dnia lub w innym krótkim terminie – spokojnie możemy skorzystać z chłodziarki. Jedzenie przechowywane w lodówce zachowa swoje wartości odżywcze i walory przez około 2-3 dni. Są jednak istotne zasady takiego przechowywania, na które warto zwrócić uwagę.

Wymieńmy kilka z nich:

  • chłodzimy tylko świeżo przygotowane, przestudzone jedzenie.
  •  najlepszym miejscem dla naszych potraw będzie środkowa lub dolna półka. Panuje tu najbardziej stała temperatura,  czego nie można powiedzieć o często otwieranych drzwiczkach lodówki. 
  • maksymalna temperatura jaka powinna panować w naszej chłodziarce to 5 stopni. Powyżej tej wartości namnażają się niebezpieczne bakterie listeria.
  • zamień plastikowe pojemniki na te szklane, które mają szczelne zamknięcie (są naturalne oraz nie chłoną zapachów).

Wiele dań można z powodzeniem mrozić. Skorzystaj z tej metody, jeśli będziesz jeść daną żywność w późniejszym terminie lub chcesz zrobić zapas jakiegoś dania na wypadek „zabieganych” dni. Dobrym pomysłem będzie wówczas zapisanie daty na pojemniku, bowiem nie każde jedzenie można mrozić bezterminowo.

Wiemy już pokrótce, jak przechowywać żywność.
Skupmy się zatem na tym, jak odgrzewać żywność, aby było to bezpieczne i smaczne.

Pierwszą niezwykle istotną sprawą jest: Temperatura.

Najbezpieczniejszym wyborem będzie zagotowanie naszego jedzenia, czyli osiągnięcie blisko 100 stopni Celsjusza. Kilkuminutowa obróbka w takiej wartości, będzie pewną opcją na zdrowy, ciepły i wartościowy posiłek.
Jednak warto wspomnieć, że sanitarno-higieniczne zasady określają, iż jedzenie należy odgrzewać do minimum 75 stopni.

Dlaczego właśnie taka temperatura jest potrzebna?

Większość bakterii oraz patogenów namnażają się w temperaturze 6-60 stopni. Są jednak one dość wrażliwe na wysokie temperatury. Osiągnięcie 75 stopni, stanowi zatem gwarancję, że wszelkie szkodliwe czynniki znajdujące się wewnątrz jedzenia nie przeżyją.
Pamiętaj o tym za każdym razem, gdy pośpiech sprawia, że chcesz jak najszybciej spożyć swój posiłek.

Kolejną ważna kwestia to: metody podgrzewania żywności.

Chyba każdy zgodzi się z tym, ze mamy trzy podstawowe i najbardziej popularne metody odgrzewania zimnego jedzenia. Najczęściej robimy to za pomocą: mikrofalówki, piekarnika lub kuchenki.

Mikrofalówka

Najprościej ujmując działanie mikrofali polega na przekształceniu energii elektrycznej na fale elektromagnetyczne. Uzyskane mikrofale wprowadzają w drganie cząsteczki zawarte w jedzeniu. Wibracje tych cząsteczek wytwarzają ciepło.  Najlepiej współdziałająca z mikrofalach cząsteczka to woda. Właśnie ona przekazuje wytwarzane ciepło innym związkom zawartym w danym produkcie.

Choć to bardzo wygodny sposób na zjedzenie gorącego posiłku, to jednocześnie wzbudza wiele kontrowersji. Na temat szkodliwości używania mikrofalówki do obróbki cieplnej krąży wiele mitów. Warto wniknąć w temat głębiej, aby rozwiać swoje wątpliwości co do zakupu tego przydatnego sprzętu AGD.

Pozwala on na szybkie odgrzanie jedzenia, jest bardzo łatwa w obsłudze oraz energooszczędna. Dodatkowo, obecnie mamy dostępne na rynku mikrofalówki, które oferują o wiele więcej niż tylko podgrzewanie. Funkcje grillowania oraz pieczenia sprawiają, że ten niewielki sprzęt staje się świetną alternatywą dla małych kuchni, w których mamy niewiele miejsca.

Warto jednak pamiętać o ważnych zasadach podczas użytkowania z mikrofalówki. Podgrzewamy jedzenie tylko w szklanych lub ceramicznych pojemnikach!

  • Warto odgrzewać posiłek w mikrofalówce etapami: 1 -2 minuty i wymieszać, kolejna minuta itd. Dzięki temu równomiernie podgrzejemy pożywienie.
  • Jeśli podgrzewasz ryż lub kasze, wlej odrobinę wrzącej wody do pojemnika i dokładnie wymieszaj, pozwoli to zachować odpowiednią konsystencje ziaren.
Plastikowe pojemniki pod wpływem ciepła mogą topnieć, a ponadto wytwarzać szkodliwe substancje! Natomiast metalowe oraz aluminiowe naczynia, poddane podgrzewaniu mogą wywołać iskrzenie oraz zapalenie podgrzewanego jedzenia!  

Piekarnik

Piekarnik to rewelacyjny sposób na gorące danie. Jest bezpieczny, skuteczny oraz łatwo dostępny. Pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze jedzenia oraz w pełni oddaje jego smak i konsystencje. Pozwala uzyskać naprawdę wysoka temperaturę posiłku, co będzie szczególnie ważne w kwestii odgrzewania obiadu, zapiekanek, mięsa czy pizzy. Aby w pełni wykorzystać potencjał tej metody, warto wyjąć nasze danie z lodówki przed odgrzaniem w piekarniku – tak, aby osiągnęło temperaturę pokojową. W ten sposób skracamy czas podgrzewania. Ponadto najlepiej będzie najpierw porządnie rozgrzać nasz piekarnik do odpowiedniej temperatury (w zależności od produktu – 160-200 stopni).

Jeśli chodzi o naczynia w jakich możemy zapiekać – z piekarnikiem mamy więcej opcji, niż w to ma w przypadku mikrofalówki. Sprawdzą się tutaj zarówno naczynia szklane (żaroodporne), jaki i metalowe, ceramiczne czy silikonowe. To znacznie ułatwia zadanie i zwiększa wygodę korzystania z tej metody odgrzewania żywności.

  • Podgrzewając w piekarniku zapiekankę, mięso lub pizze ustaw temperaturę na około 20 stopni niższą niż podczas pieczenia, pamiętaj również o tym żeby nie “przetrzymać” odgrzewanej potrawy. Przykładowo kawałek pizzy nabierze odpowiedniej temperatury już po 7-8 minutach w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Podziel zapiekankę na porcję przed podgrzaniem, dzięki temu podgrzeje się znacznie szybciej
  • Podgrzewane mięso warto owinąć folią aluminiową – zapobiegnie to nadmiernej utracie wody. Pieczony kawałek mięsa możesz także odgrzać w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, spora zaletą tej metody jest możliwość dolania wody do naczynia. Para sprawi że mięso pozostanie soczyste.
  • W piekarniku możesz podgrzać również dania typu “gulasz” lub “jednogarnkowe”. Po przełożeniu posiłku do naczynia żaroodpornego dolej do sosu wody, tyle by uzyskać konsystencję odrobinę rzadszą niż docelowa – podczas pieczenia warzywa lub mięso wchłoną część płynu.

Kuchenka

Dostępna dla każdego. Wygodna, prosta i również wszechstronna metoda podgrzewania. Możemy wykorzystać zarówno patelnię jak i garnek. Wszystko zależy oczywiście od rodzaju posiłku, jaki chcemy odgrzać.
Jedyne o czym trzeba tutaj pamiętać, to „pilnowanie” naszego dania. O ile w przypadku kuchenki mikrofalowej czy piekarnika możemy ustawić sobie czas podgrzewania, tak w przypadku korzystania z kuchenki gazowej czy indukcyjnej – sami musimy nadzorować ten proces do uzyskania pożądanego efektu. W praktyce oznacza to, że nasz posiłek wymaga mieszania, doglądania i sprawdzania czy osiągnęliśmy odpowiednią dla nas temperaturę.
Korzystając z kuchenki z powodzeniem możemy odgrzać niemal każdą potrawę.
Pamiętajmy jednak, aby podgrzewając swój posiłek na patelni zadbać o odpowiedni tłuszcz! To bardzo ważne, jeśli zależy nam na zdrowym, wartościowych posiłku.

  • Jeśli chcesz podgrzać ryż lub kaszę przesyp ziarna do dużego metalowego sitka i połóż je na garnku z gotującą się wodą (tak by poziom wody nie dotykał sitka). Przykryj pokrywką i odgrzewaj na średnim ogniu 5-8 minut.
  • Podgrzewając kotlety, krokiety – produkty smażone, zmniejsz temperaturę i przykryj patelnie pokrywką. Niższa temperatura zapobiegnie nadmiernemu zbrązowieniu posiłku, a pokrywka zapewni równomierne rozłożenie ciepła.
  • Dania jednogarnkowe podgrzewaj na niskiej/średniej temperaturze ( w zależności od mocy kuchenki) i regularnie mieszaj. Tutaj może się lepiej spisać patelnia – potrawy takie jak gulasz, chilli con carne, bigos lub sos bolognese łatwiej podgrzać w szerokiej patelni.
Wysoka temperatura powoduje rozpadanie się tłuszczy , co może spowodować wydzielanie się szkodliwych substancji.

Jaki tłuszcz zatem wybrać? Najlepiej sięgać po oleje rafinowane, które maja wysoki próg dymienia. Do takich należą na przykład olej kokosowy oraz masło klarowane. Możemy wybrać również olej roślinny (rzepakowy czy słonecznikowy), pod warunkiem, ze nie będzie on tłoczony na zimno.

Podgrzewanie żywności ma z pewnością wiele zalet. Może znacznie zaoszczędzić nam czas, jaki spędzamy w kuchni. Pozwala uniknąć marnowania jedzenia.
Wcześniej przygotowany, odgrzany posiłek i domowa spiżarnia zaopatrzona w zapas Dań Gotowych z naturalnym składem, zmniejsza również prawdopodobieństwo, że sięgniemy po łatwo dostępne fast food’y. To z kolei korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie!

                                  

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj