Właściwości i wartości odżywcze, ciekawostki oraz sposoby zastosowania.
Przyjemnie chrupią, zachwycają subtelnie słodkim smakiem, a jednocześnie zaskakują prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. Świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale z powodzeniem można je wykorzystać także jako zdrowy dodatek do deserów i wytrawnych potraw.
Orzechy laskowe – bo o nich mowa – to doskonała przekąska! Niektórzy preferują spożywać je jako dodatek do muesli i granoli(klik!), niektórzy w postaci orzechowego kremu (klik!, klik!), a inni jako zwykłe orzechy (klik!). Niezależnie od tego, w jakiej formie najbardziej lubimy jeść orzechy laskowe, z pewnością warto to robić. Zacznijmy jednak od początku
Orzech laskowy – charakterystyka i trochę historii…
Orzechy laskowe są znane od niepamiętnych czasów. Już Grecy i Rzymianie cenili je ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Orzechy laskowe są owocami leszczyny – wysokiego krzewu (rzadziej drzewa), którego w naturze spotkać można obecnie w Europie, Azji i w Ameryce Północnej. W starożytności leszczyny uprawiane były w Grecji, Persji i w Azji Mniejszej. W średniowieczu uprawy rozprzestrzeniły się w Europie południowej, w X–XIII wieku we Francji, później w Niemczech i Anglii. Od przełomu XIX i XX w. to właśnie w Stanach Zjednoczonych uprawa różnych gatunków leszczyn rozwijała się najprężniej. Wyhodowano tam ponad 100 różnych odmian tego krzewu, w tym wiele o dużej odporności na mróz. Korzenie i pędy leszczyny potrafią znieść spadki temperatur nawet do -40 st. C!
Ciekawostka! Leszczyna, wraz z brzozą, były pierwszymi drzewami, które pojawiły się w Europie po zakończeniu epoki lodowcowej.
Obecnie znanych jest około 10-15 gatunków tej rośliny, z czego w Polsce, w środowisku naturalnym występuje leszczyna pospolita. Jeśli chodzi o uprawę leszczyny, to niestety w Polsce nie jest dziś zbyt popularna, choć mamy odpowiednie warunki, by z powodzeniem uprawiać niektóre z jej gatunków.
Krzew ten, nie jest wymagający jeśli chodzi o glebę – choć najlepiej czuje się na glebach żyznych, ciepłych i napowietrznych. Kwitnie na przedwiośniu i wczesną wiosną. Osiąga nawet do 5 metrów wysokości. Natomiast dojrzewanie samego owocu leszczyny, orzecha – trwa przez okres od września do października.
Ciekawostka! Największym eksporterem orzechów laskowych jest Turcja. To właśnie pochodzące z tego kraju orzechy laskowe uważa się za najsmaczniejsze i najszlachetniejsze.
Orzech laskowy – wartości odżywcze i nieoceniony wpływ na organizm
Orzechy laskowe to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, minerałów oraz witamin. Stanowią również doskonałe źródło energii. W 100 gramach znajdziemy około 630 kcal, 14,95 gramów białka, 16,7 gramów węglowodanów (w tym 9,7 gramów błonnika pokarmowego) oraz 60,75 gramów tłuszczu.
W orzechach laskowych znajdziemy witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy), które wspomagają właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Na dodatek orzechy te, są dobrym źródłem witaminy A, C (przeciwutleniacze) oraz K (potrzebnej do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi).
Składnik odżywczy | Zawartość w 100 g | % RWS* |
Energia | 628 kcal | 31,4 |
Białka | 14,9 g | 29,8 |
Tłuszcze | 60,8 g | 86,9 |
Węglowodany | 16,7 g | 6,4 |
W tym cukry | 4,3 g | 4,8 |
Błonnik | 9,7 g | 20-40 g |
Wapń | 114 mg | 14,3 |
Żelazo | 4,7 mg | 33,6 |
Magnez | 163 mg | 43,5 |
Fosfor | 290 mg | 41,4 |
Potas | 680 mg | 34 |
Cynk | 2,5 mg | 25 |
Witamina B1 | 0,6 mg | 54,5 |
Witamina E | 15 mg | 125 |
Witamina K | 14,2 µg | 18,9 |
Jest również coś, co wyróżnia orzechy laskowe na tle innych orzechów. Jest to spora zawartość witaminy E (15.03mg/100g), czyli „witaminy młodości i płodności”, która pełni kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
To nie wszystko!
Orzechy laskowe to również bogactwo wielu minerałów, takich jak:
- wapnia i fosforu – które odpowiadają za mocne kości i zęby,
- magnezu – wspierającego dobrą kondycję układu mięśniowego oraz regulującego poziom wapnia w organizmie,
- żelaza – niezbędnego w przyswajaniu tlenu przez krwinki czerwone,
- potasu – utrzymującego właściwy poziom ciśnienia krwi, wspierającego układu mięśniowego oraz nerwowego,
- cynku – dbającego o kondycję naszych kości, skóry, włosów oraz paznokci,
- fosforu – potrzebnego do produkcji energii oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – zwłaszcza jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami.
Dobrą informacją jest to, że nie zawierają cholesterolu!
Dzięki temu, że orzechy laskowe są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, warto je dodawać do codziennej diety, w celu utrzymania odpowiedniej perystaltyki jelit.
Ponadto, za sprawą niskiego indeksu glikemicznego (IG=15) orzechy laskowe bez przeszkód mogą spożywane być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy i insulinooporności.
Orzechy laskowe – korzyści dla wyglądu
Jedna filiżanka orzechów laskowych oferuje około 86% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która wraz z kwasami tłuszczowymi pozwala na utrzymanie dobrego poziomu nawilżania skóry. Dzięki temu skóra może odzyskać promienisty i przejrzysty wygląd, bez uciążliwego efektu tłustości.
Jak już wspomniano zawiera także witaminę A i witaminę C, które stanowią silne i cenne dla organizmu przeciwutleniacze. Efekt synergiczny działania tych witamin pozwala zapobiegać przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek mimicznych, a tym samym opóźniać widoczność procesów starzenia się skóry
Obecne w orzechach laskowych flawonoidy dodatkowo stymulują regenerację komórek skóry i pozwolą sprawniej pozbywać się martwych komórek, przyczyniając się do widocznie zdrowszego i młodszego wyglądu cery.
Orzech laskowy – zastosowanie
Orzechy laskowe znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Idealnie spełniają się w roli dodatku do słodkich ciast oraz deserów. Niemniej jednak, bez przeszkód możemy dodawać je również do pełnej cennych wartości odżywczych owsianki oraz zdrowych ciasteczek zbożowych. Niewielu z nas wie, że z tych pożywnych owoców leszczyny jesteśmy również w stanie przygotować przepyszne masło orzechowe, które z powodzeniem może stanowić smaczny dodatek do kanapek, jak i podstawę do przygotowania zdrowych, domowych lodów.
Jednak zastosowanie orzechów laskowy daleko wykracza poza sferę naszych kubków smakowych.
Olej z orzechów laskowych posiada liczne właściwości pielęgnacyjne dla skóry, także ochronnych i regenerujących. Może działać jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniąc przed szkodliwym działaniem promieni UV. Wystarczy zmieszać go z kilkoma kroplami olejku z sezamu, awokado oraz orzechów włoskich, i tak uzyskaną substancję codziennie stosować na zagrożone obszary skóry. Zapewni ona podstawową ochronę oraz ograniczy ryzyko rozwoju problemów dermatologicznych.
Oleju z orzechów laskowych można również używać w codziennej pielęgnacji włosów, w celu naturalnego wzmocnienia ich struktury. Wystarczy zastosować niewielką ilość na skórę głowy i włosy, a następnie przez kilka minut delikatnie wmasowywać. Po zabiegu warto głowę owinąć ręcznikiem i pozostawić na noc, jeśli to możliwe całość zmywając dopiero następnego dnia.
Jak widać orzechy laskowe to istna bomba wartości odżywczych, minerałów oraz witamin. Ich zastosowanie w kuchni oraz codziennej pielęgnacji tylko podnosi ich wartość oraz zachęca do włączenia tego przysmaku wiewiórek do naszej codziennej diety!
Tutaj znajdziesz przepis na ciasteczka z masła z orzechów laskowych, bez mąki i cukru.
Ważne!
Warto jednak pamiętać, że orzechy laskowe należą do produktów zdolnych do wywoływania od łagodnych do ciężkich reakcji alergicznych u osób uczulonych. Objawy uczulenia na orzechy laskowe zazwyczaj występują w ciągu dwóch godzin od spożycia owoców leszczyny lub żywności, w której się znajdują.